Hjælp:Redigering

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Indholdsfortegnelse

En wiki som NotatWiki fungerer bedst, når så mange som muligt redigerer wikiens indhold. Wiki'en udvikler sig kun, hvis du retter fejl du finder og er med til at gøre siderne bedre. Selv små rettelser kan gøre en stor forskel. Føl dig derfor helt fri og frejdig til at redigere enhver side du mener trænger til forbedring!

Dette virker erfaringsmæssigt temmeligt intimiderende for de fleste, der møder en wiki for første gang. Hvad nu hvis jeg ødelægger noget? Hvad nu hvis jeg gør noget forkert? Hvad nu hvis jeg blotter min uvidenhed, mine stavefejl og mine fejlslutninger?

Den bedste medicin imod dette er, at kaste sig ud i det. Du kan ikke ødelægge noget, da MediaWiki-softwaren er temmelig robust, og til enhver tid kan en sides indhold 'rulles tilbage' til en tidligere version, hvis der skulle ske fejltagelser. Og der er ingen krav om, at dine tilføjelser skal være perfekte eller fuldendte. Det er faktisk en del af meningen med en wiki - siderne er aldrig færdige, men fungerer mest af alt som steder hvor man kan komme af med sin viden og sine idéer. Går tilstrækkelig mange ind på denne tanke, viser det sig, at man i fællesskab kan opbygge en vidensbank, som alle involverede kan drage nytte af.

Det viser sig også erfaringsmæssigt, at alle har noget at bidrage med - et komma, en anden synsvinkel, en anden erfaring, andre idéer til struktur, sprog og indhold. Der er i NotatWiki ikke nogen der skal godkende disse bidrag først - du tilføjer dem blot hvor du synes de passer bedst ind. Andre brugere vil sidenhen bygge videre på rettelserne, måske flytte dem lidt rundt, lave struktur og lignende. Det vigtigste er, at få viden og erfaring kanaliseret ind i systemet - formen kan vente.

Du er som bruger af NotatWiki i lige så høj grad redaktør af sidens indhold, som den eller de der tidligere har skrevet på siden.

Sådan redigerer du en side

Her finder du redigér-funktionen i wikiens Monobook-skin

Eksisterende side

Eksisterer siden i forvejen, så er det ret nemt at tilføje nye informationer

 • Vælg "rediger" over tekstfeltet på en side, for at redigere siden.
 • Tilføj dine tilføjelser der hvor du finder det mest naturligt, i det tekstfelt der kommer frem på siden.

Opret ny side

Vil du oprette en ny side, er der i bund og grund to måder at gøre det på :

 • Ved at tilføje et wikilink på en allerede eksisterende side (hvor det meningsfuldt passer ind!), gemme siden og herefter klikke på dit nye link.
 • Du kan også lave en søgning på sidens titel, og oprette siden fra søgesiden, hvis den ikke findes i forvejen.

Når du har oprettet siden (ved i begge tilfælde at klikke på linket), kan du skrive den tekst, som siden skal indeholde i det tomme redigeringsfelt.

Beskriv sidens emne

Når du skriver, kan du som minimum stille dig selv alle hv-spørgsmålene :

 • Hvad handler siden om?
 • Hvor foregår det eller hvor hører det hjemme?
 • Hvem står bag og er involveret?
 • Hvorfor er sidens emne vigtigt, for de involverede - for dig, og for læseren?
 • Hvornår og i hvilken sammenhæng skete det du beskriver?

Dette skulle give dig en god start. Du behøver ikke skrive det hele perfekt ved første lejlighed, der er rigelig mulighed for, både for dig og andre brugere, at vende tilbage og bygge videre på sidens indhold.

Praktiske tips

 • Anvend to linieskift til at lave et nyt afsnit.
 • Anvend eventuelt wikimarkup til at tilføje overskrifter, tekstformattering og vigtigst af alt, links.
 • Ingen almindelige linier bør starte med et mellemrum, da wikien fortolker dette som 'uformatteret tekst', hvilket ofte skaber linier som er meget lange, når det anvendes uforvarende.
 • Vælg "historik" over tekstfeltet, for at se sidens tidligere versioner
 • Følg med i alle ændringer for hele wikien på listen over seneste ændringer

Se også

Personal tools